Neskutečné drama při mistráku dospělých
Pavel Severýn, 24.5.2016

Tuto sobotu 21. května se na tenisových kurtech v Olšinkách odehrálo neskutečné drama. Nebojte, neproběhl tam žádný mord, ani tam nevystupoval žádný dramatický kroužek. To pouze zajížděl dosud neporažený tým pardubického krajského přeboru TO TJ Tesla Pardubice si zahrát tenisový zápas do Hlinska. Poté co si přečtete tento článek sami poznáte, že to slůvko "pouze" mělo být psáno v uvozovkách jako tu. Předem upozorňuji, že následující řádky jsou pouze pro silné povahy.
Předpověď počasí nás předem upozorňovala, že bude svítit sluníčko a bude krásně teplíčko. Do toho krásného počasí přijel soupeř již 20 minut před devátou a řádně se šel rozpinkat, pač nás v žádném případě nechtěl podcenit. To naši hráči měli jiné starosti, ať již s kropením kurtů či s uklízením klubovny a šaten. Naši šli do zápasu v sestavě Standa Akrman, Karel Zahradník, Michal Havel, Pavel Severýn, Tereza Wasserbauerová a Andrea Mlynářová. Takže napsat zápis a hurá do zápasu.
Klasika na kurt č.1 naše jednička Standa proti Pavlovi Goláňovi, na dvojce Karel proti Tomášovi Kelnarovi, na trojce Terezka proti Natálii Kmoškové a na čtyřce Andrea proti Tereze Blažkové. Tentokrát začnem děvčatama.
Naše Terezka se své soupeřky, která před týdnem byla ve finále krajských přeborů dorostu, nezalekla a pustila se do ní. Všichni očekávali vyrovnaný boj, který také nastal. Trval bohužel ale pouze dva gamy, které získala naše Terezka ve svůj prospěch. V tu chvíli soupeřka díky zranění nohy nechtěla riskovat větší problémy a svůj zápas skrečovala. Bod dobrý, ale i Terezku to trošku mrzelo, pač se těšila na super tenis, který se měl konat. Ale nekonal. Ale 1:0 pro nás.
Na čtyřce bojovala Andrea proti Tereze Blažkové. Ať tomu výsledek moc neodpovídá 1:6 0:6, tak to byl boj o každý míček. Však také trval skoro stejně dlouho jako zápas na kurtu č. 1.
Na něm Standa drtil svými přesnými údery Pavla Goláně. První set pro Standu jednoznačně 6:1, avšak v druhém si Pavel se Standovou hrou věděl rady. Tuším, že se ujal i vedení 4:5, avšak Standa je letos hodně nahoře a tento stav dokázal otočit ve svůj prospěch a vyhrává i druhý set, tentokrát poměrem 7:5 a je to 2:1 pro nás.
Doposavaď to byl totální klídek před bouří, která od té doby nastala (kdo nepochopil, tak nezačala bouřka nad celým Hlinskem a svítilo sluníčko dál, ale lokální bouřka nastala pouze na tenisovými dvorci).
Karel totiž první set totálně suše prohrává 2:6 a v druhém prohrává již 2:4. Na Karlovi je vidět jak se trápí, že mu tam nelítá to co mu tam normálně lítá. Krom dvojchyb, ty mu tam lítaj normálně i dneska :) Dokonce ho z daleka přijela podpořit jeho mixová partnerka z badmintonu. Musí jí a nejen jí ukázat, že ten tenis ještě nezapomněl. U tohoto zápasu mají některé výměny průměrnou rychlost úderu 180 km/h, avšak u některých výměn zas naopak cca 30 km/h s parametrama, že když by byla postavená hala co tu stojí v zimě, tak by strop byl nízký. No prostě se musí na soupeře vyzkoušet všechno. A ono to platí. Karel dokázal odvrátit několik těžkých momentů, kdy soupeř byl k vítězství opravdu blízko a dokázal druhý set dostat až do tiebreaku. A ten taktéž vyhrává. Juchů - jen tak dál. A Karel jen tak dáluje. Soupeř totiž nedokáže se otřepat z téměř vyhraného zápasu a Karel třetí set již téměř v klídku vyhrává v poměru 6:2. Takže 3:1 na zápasy. Na kurtech v tu chvíli již dávno hraje Michal, který šel hrát hned po rychloskreči Terezčinýho zápasu. A Michal hraje s Jaroslavem Strouhalem. Některé soupeřovy údery mají svou rychlostí opravdu světové parametry a Michal se není schopen dostat do hry. Přece jenom na takové rány nejsme v Hlinsku moc zvyklí. Soupeř tedy bez větších problémů vyhrává první set v poměru 2:6. Michal ale přichází na to, že ty světové údery posílá soupeř pouze z forhandové strany a přes bekhend není zas takovej problém s ním hrát. Chlapci se po kurtu honí zleva doprava jako by jim bylo dvacet (no Michal těsně (pár let) po dvacítce a soupeř podobně těsně před dvacítkou no). Nikdo z nich nechce aby soupeř utekl na víc jak jeden gam a druhý set má rozhodnout tiebreak. Michal ví, že teď musí pořádně zabrat. A Michal dřít umí opravdu hodně. Tiebreak dokáže vyhrát a zápas dostat do třetího setu. V něm hned dokonce vede 3:1, ale soupeř dokáže vyhrát tři gemy v řadě a otáčí na 3:4. Michal se ale nevzdává. Opět otáčí na 5:4, avšak soupeř opět kontra 5:6. Michal se v dalším gamu ujímá vedení 40:0, které ale bohužel nedokáže využít a místo tiebreaku se koná vítězství soupeře 5:7. Ou ou, jaká škoda. 2:3 na zápasy.
Na kurtu č.4 Sevča hraje s Bořivojem Hájkem. Rozdíl ve věku těchto dvou hráčů je pouhých 20 let. Při posledním mistráku rozdíl ve věku soupeře od Sevči byl dokonce let 24 - na druhou stranu :). Bořek podobně jako Michalův soupeř dokáže vyslat ze své rakety světové údery, avšak podobně také né všechny padnou do kurtu. Začátek prvního setu vyrovnaný 3:3, avšak Sevča dokáže soupeře brejknout a ujmout se vedení 5:3. Bohužel se na Sevčovi, ale trošku začíná projevovat únava. Nooo, celkem brzo - asi stárne chlapec jeden. Bořek totiž dokáže stav srovnat, a pokračovat ve spanilé jizdě i dál a Sevča ztrácí první set poměrem 5:7 :( A Bořek pokračuje dál. Sevča stále nemůže, ale ta prvotní únava přece jenom přišla hodně brzo. No prostě v druhým setu 0:1, 0:2, 0:3..Naštěstí konečně Sevča cítí, že přichází druhý dech. Sevča povzbuzen druhým dechem dokáže set otočit opět na stav 5:3 pro něj. Avšak najednou 5:4 a přichází i obava a vzpomínka na set minulý, kde vedení 5:3 nestačilo. Naštěstí desátý gam druhého setu Sevča zvládá a vyhrává set 6:4. Sevča stále plný sil vstupuje i do setu třetího. Dokonce dokáže stav třetího setu dostat až do stavu 4:0. Avšak v tu chvíli mu opět "dochází". Navíc soupeř to cítí a zkouší Sevču upinkat. Sevča totálně bez sil neví co hrát. 4:1, 4:2, 4:3 a naštěstí najednou 5:3. Myšlenky opět na neoblíbený stav. Některé výměny trvají opravdu dlouho, pač ani jeden nechce zkazit. Najednou si Sevča ale dokáže vynutit stav 40:30 a tudíž matchbal. Opět dlouhá výměna, Sevča tlačí a soupeř se brání. Sevča ale udělá totální pitomost a pokusí se výměnu ukončit kraťasem. Bohužel tíha okamžiku při matchbalu jeho kraťasovou ruku zabržďuje a úder končí v půli sítě. I takto zkušený hráč, jako je náš kapitán dokáže takhle zkratovat. Bože bože, asi ho budem muset vyměnit. No bohužel soupeř pokračuje v pindějící hře a Sevča si už nedokáže vynutit další matchbal. A soupeř dokáže zápas otočit, takže najednou z vedení 4:0 a 5:3 je to 5:7 :( Bez komentáře. Tohle se prostě nemělo stát. Možná za zmínku stojí to, že zápas začal v 10:15 a skončil v 13:30. To je drama co?? A to je to teprv 3:3 na zápasy.
Holky se předtím nemohly na Sevču dívat a šly mezitím hrát čtyřhru. Naše holky bohužel první set jednoznačně prohrávají 1:6. V tento okamžik musí náš kapitán napsat rozložení mužských čtyřher. Vidí, že holky prohrávají, tak píše dvě vyrovnaný čtyřhry. Michal se Standou a Karel se Sevčou. Sevča odpočívajíc čeká než holky dohrajou čtyřhru a Michal se Standou jdou hrát. Nu ale sme zatím u holek. Druhý set je o dosti vyrovnanější. Vyrovnané až do stavu 4:4, poté 5:4 pro nás a po mírném kolapsu soupeřek při jejich podání set vyhrávají naše děvčata. A je to opět třetí set. Obrázek třetího setu je stále stejný. Při podání Terezek vyhrávají gemy naše holky, při podání Natálky či Andrei vyhrávají gemy soupeřky. Tak to fičí stále stejně až do doby kdy set má rozhodnout tiebreak. Drama jak se patří. Naše holky naštěstí se důležitého okamžiku nezalekají a dokáží lehce soupeřkám utíkat. Stav najenou 6:3 pro nás a jsou tu 3 matchbaly. První odvrácen, a při druhém matchbalu po výměně, kdy naše holky soupeřky tlačily, tak soupeřky najednou zahrály nechytatelný nec, alias prase. A je to už jenom 6:5. Podává Natálka. První podání aut, druhé podání opět nec. Takže druhé podání se musí opakovat. A při podání opět další prase - to je štěstí jako prase :) Třetí z druhým podání již jde do kurtu, výměna hodna matchbalu, která končí, hurá, v náš prospěch. A je to tu. Naše holky zápas vyhrávají 1:6 6:4 7:6 a získávají důležitý čtvrtý bod.
Kdyby toto kápo věděl, před zapsáním mužských čtyřher, tak by rozvrhl čtyřhrové síly jinak, ale bohužel, již se stalo a musí se hrát, tak jak bylo předtím napsáno.
Náš první debl Standa s Michalem proti dvojici Goláň Kelnar. Byl to velmi pohledný debl plný velmi krásných výměn. Rána střídala ránu a síťaři to zachytávali a posílali své voleje do přesných míst. Fakt se na to dalo koukat. A v tomto pohledném utkání se najednou naši kluci urvali a dokázali vyhrát první set v poměru 6:4. Posílám hlášku do pléna: "Hlavně né třetí set!". Kluci mě bohužel neposlouchají a druhý set jednoznačně prohrávají 1:6. A je tu zas ten třetí set. Kluci se oklepávají z debaklu ve druhém setu a hrají se soupeřem opět velmi vyrovnaně. Stav je najednou 5:5 a takže nás čeká opět těsná koncovka. V ní je bohužel opět o trošičku lepší soupeř a dokáže vyhrát 5:7 a stav utkání srovnat na 4:4. Takže o celkovém vítězi rozhodne poslední čtyřhra.
V ní hraje náš hříšník kapitán Sevča s Karlem, proti dvojici Hájek Strouhal. První set se naši ujímají vedení 3:0 a jde podávat Karel. Bohužel jeho kvalitní servis nedokáže podpořit i síťař Sevča a soupeř stahuje na 3:1. Další gamy prvního setu ale opět dopadají stejně jako ty na začátku a je to hned suše 6:1 pro nás. Vše vypadá, že tohle by už fakt mohlo dopadnout. Sevča opět prohlašuje, že tady v tom zápase třetí set fakt být nesmí.
Kluci musí prostě to Karlovo podání prolomit a druhý set začíná podávat Karel. Bohužel opět to nedopadá a první gem druhého setu je soupeře. Náhle naši nemají v ostatních gemech tolik štěstí jako v setu prvním a soupeř se ujímá vedení, které půjde jen těžko stáhnout. A taky že ne. Najednou je to 2:6 a i poslední zápas musí rozhodnout set třetí. Naštěstí ve třetím setu si soupeř nedokáže získat takový náskok, který by nešlo stáhnout. Ba naopak. Naši sou ti lepší na kurtu. A ujímáme se vedení 5:3. Bohužel opět 5:4 a musíme se opět snažit. Dokážem si dokonce vybudovat matchbal. Po několika míčkách od základní čáry soupeř odehrává vysoký úder pár centimetrů za základní čáru. Karel, který tento úder odehrává polohalfvolejem ale aut nehlásí. Sevča to má ale k míčku od sítě daleko, avšak i on ten aut viděl a zahlásil ho on. Nastává dlouhé dohadování nejen se soupeřem na hřišti, ale i s diváky s řad soupeřů, kteří samozřejmě viděli že to byla čistá lajna - i když se teda nerozvítila. My sme ale bohužel pro ně aut zahlásili a dokonce jsme i označili správnou stopu míčku, která opravdu v autu byla. Takže po době soupeř uznává, že pravidla jdou v náš prospěch, podáváme si ruce a rozhodující bod je náš. Jóóó. Kdo pečlivě četl, tak si jistě nyní uvědomuje, že krom prvních třech zápasů zbytek zápasu se hrály vždy tříseťáky. Prostě drama jak má být.
Hodiny odbíjí čas 17:30, soupeř odjíždí a oslavy hlineckých hráčů můžou vypuknout. Jelikož jsme seriózní stránky, tak se o těchto oslavách radši nebudu rozepisovat.
Opět kdo si chce prostudovat podrobný zápis o utkání, tak tak může učinit zde. My se touto dobou připravujeme na další mistrák, který se bude konat tuto sobotu. Zajíždíme do Žamberka, kde budem hrát proti tamnímu družstvu "B". Bohužel se budem muset obejít bez kapitána, kterého doufejme na kurtu nahradí Bohouš, který měl do této doby volno a mohl se zotavovat ze zranění. Takže držtě pěsti i tento týden.


Komentáře:
Tereza Wasserbauerová
24.5.2016 23:41:36
Sevco, ty mě prostě bavis :-)
 

Podporují nás: