Věnujeme se i jiným sportům
Pavel Severýn, 13.11.2014

Tak jelikož nám přetlaková hala stále nestojí, tak si někteří hráči, kteří nemají možnost chodit s dětmi na kondiční cvičení na gympl, zkoušej i jiné sporty než je tenis. Raketa je ale samozřejmě základ, ta nás všechny baví. Takže jistě všichni znáte sporty jako je pingpong, badminton a squash. A když k tomu zapojíme ještě tenis, tak nám vznikne nový moderní sport a to Racketlon. Během října se konalo dokonce již 10. mistrovství ČR jednotlivců a minulý víkend mistrovství ČR v deblech a týmech. Na toto mistrovství zavítal i jeden hlinecký hráč, který se stará hlavně o dospěláky a rovnou kapitán družstva dospělých Sevča - ty jo, to sem vlastně já :). Společně s ním jela na jednotlivce jako fanoušek jeho věrná Adélka Wasserbauerová, ze které se při prezenci stal dokonce i hráč v kategorii Muži C - nevím kde vzali, že je to muž, ale v kategorii žen bylo prostě už plno. Áďa na mistrovství předváděla nejen své umění na kurtu, ale i své umění mimo kurt - myslím tím samozřejmě fandění Sevčovi :) I když když právě hrála, tak měla suverénně nejvíc okukujících příznivců. No sice nevyhrála ani zápas, ale získala potřebné zkušenosti do turnaje týmů, kterého se zůčastnila tento víkend společně se Sevčou a Standou Černým. No následují články, ve kterých si můžete přečíst jak to vše dopadlo - omlouvám, se že si trošku asi počtete - už doteď toho je asi celkem dost, ale dlouho sem žádnej článek nenapsal a vy se na našech stránkách jistě nudíte:)

Racketlon aneb čtyřboj ve sportech s raketou


Spousta z vás slyší pravděpodobně název tohoto sportu poprvé, ale pro nikoho z vás sporty, ze kterých se tento čtyřboj skládá, nejsou neznámou. Racketlon je totiž složený ze sportů stolní tenis, badminton, squash a tenis. Jeden zápas se skládá ze 4 setů, jeden set v každém sportu. V každém z těchto setů hráči hrají do 21 bodů, ale celkový vítěz není ten, kdo vyhraje více setů, ale ten, kdo vyhraje nejvíce bodů celkem.
Na nedávném Mistrovství republiky ve dvouhrách konaném 11. října v Praze se účastnil i jeden hlinecký hráč a to Pavel Severýn. Jelikož nemá poslední dobou raketlonové turnajové zkušenosti, tak se přihlásil do kategorie Muži B (celkem byly 3 mužské kategorie A, B, C). Do této kategorie se přihlásilo 12 borců. Pavel měl bohužel smůlu na los a volný los, který byl ve vzduchu se nekonal a šel hned hrát předkolo. Naštěstí ho zvládl a po vyrovnaném boji postoupil do dalšího kola, kde ho čekal první nasazený turnaje Tomáš Kubíček. Naštěstí v tomto zápase Pavlovi vyšel stolní tenis a squash a dokázal si vybudovat takový náskok, že hráči nemuseli absolvovat ani tenis. Tím pádem po dvou vítězstvích se dostal již do semifinále a bylo jasné, že si zahraje o medaili. V semifinále ho čekal zřejmě nejtěžší zápas, protože proti němu stál ligový squashista Petr Skalický, který Pavlovi ve squashi nadělil prohru 3:21. Naštěstí si předtím náš borec dokázal vybudovat náskok ve stolním tenise a badmintonu a do tenisu vstupoval Pavel s mírným náskokem. Tenis je jeho zřejmě nejsilnější disciplína, takže si postup do finále dokázal pohlídat.
Finále Pavel hrál proti Ondřejovi Léblovi. První dvě disciplíny byly velmi vyrovnané a po půlce klání byl rozdíl pouze jeden bod ve prospěch Pavla. Naštěstí tentokrát soupeř nebyl tak zdatný squashista ani tenista a Pavel dokázal zvítězit i v tomto duelu a tudíž se stal Mistrem České republiky v racketlonu ve dvouhře v kategorii Muži B.
Paradoxně turnaj kategorii A vyhrála žena Zuzana Kubáňová, která je mimochodem úřadující mistryně světa a v ženské kategorii nemá v ČR adekvátní soupeřku, proto hrála s mužema. Takže se vlastně Pavel stal nejúspěšnějším mužem mistrovství :-)
Raketlonová sezóna stále pokračuje a Pavel se již připravuje na další Mistrovství ČR tentokrát ve čtyřhrách a týmech, které se koná začátkem listopadu opět v Praze. Více o racketlonu se můžete dozvědět např. na www.czechracketlon.cz

Dvakrát jen kousíček od titulu


Sportovní areál HECTOR v pražských Malešicích hostil 8.listopadu 2014 jubilejní 10. ročník Mistrovství ČR racketlonových deblů a týmů. Tohoto mistrovství se účastnili i hlinečtí hráči. Do kategorie deblů Muži B se přihlásil Pavel Severýn se Stanislavem Černým a do kategorie Týmy B se přihlásili tito dva hráči společně s Adélou Wasserbauerovou. Tým je složen vždy ze dvou mužů a jedné ženy nebo juniora. Naši borci si k sobě vybrali Adélu, která je jak žena, tak i junior dohromady.
Raketlonový den ale začal pro borce turnajem deblů B, kterého se účastnilo 8 dvojic. V prvním kole Pavla se Standou čekali druholigový pingpongáři bratři Fialové. I když je pingpong silná disciplína i naší dvojice tak, že po této disciplíně prohrávali 12:21 bylo bráno spíše za úspěch. V badmintonu totiž náskok lehce snížili a ve squashi dokonce průběh zápasu otočili na svoji stranu a do tenisu nastupovali s komfortním náskokem 12 ti bodů. Tenis je též celkem silná disciplína naší dvojice, takže výsledkem 63:51 postup mezi 4 nejlepší byl tu.
V dalším kole chlapce čekal otec a syn Matěj a Ladislav Plachý. Tento souboj byl velmi vyrovnaný, ale ve všech disciplínách byli naši hráči o maličko lepší, takže po setech 21:17, 21:16, 21:16 měli před tenisem opět luxusní náskok. Tento náskok opět využili a rázem po celkovém výsledku 71:51 byli ve finále turnaje.
Ve finále proti našich hochům nastoupili nejlepší junioři republiky Adam Lovicar a Zoltán Bán (1.a 2.místo na nedávném MČR jednotlivců juniorů). Standa s Pavlem se jich ale nezalekli a pingpong vyhráli 21:10. Badminton byl sice vyrovnaný, takže skóre 14:21 bylo zklamáním. Natož když jeden ze soupeřů byl závodní hráč squashe. Ten teda hlinečtí borci prohráli 10:21 a před tenisem prohrávali o 7 míčů. To v racketlonové terminologii znamená, že aby vyhrál soupeř, tak v tenisu musí uhrát 15 míčků a pokud naši borci, tak musí vyhrát lépe než 21:15. Tenis to byl velmi vyrovnaný až do stavu 8:8, ale pak naši borci měli úspěšnou šnůru a dokonce se ujali vedení 20:12, takže měli matchbally. Ty ale bohužel nevyužili a 3 míčky v řadě soupeře korunovalo na Mistry republiky a naše borce „pouze“ na vícemistry České republiky.
To ale ten den nebylo vše. Konal se totiž ještě turnaj týmů. Adéla prakticky držela badmintonovou a squashovou raketu podruhé v životě, ale vše vynahrazovala kvalitním pingpongem a výborným tenisem. První zápas naši hráči vyhráli nad trojicí Macháčková,Souček,Kuncíř 104:82 a byli mezi nejlepšími 4mi týmy. I další zápas se jim povedl. Hráli proti trojici Přibylová, Sotana, Passler a i když před tenisem byl stav vyrovnaný, tak právě Adélin tenis rozhodl, po výsledku 102:83, o postupu naší trojice do finále.
Ve finále na ně čekali ligový tenisté Ruprecht,Kojzar,Adámek, kteří jako jediný neměli v týmu ženu,ale využili možnost mýti v týmu juniora. Naše trojice dělala pro úspěch maximum. Pingpong vyhrála dokonce 33:14, avšak badminton prohrála 22:27 a hlavně squash, ve kterém si na soupeře věřili, prohráli 25:30 a tím pádem před tenisem vedli pouze o 9 balonů. Naše trojice bojovala ze všech sil, ale ligový hráči byli prostě nad jejich síly a celkovým výsledkem 101:104 se stali opět „pouze“ vícemistry ČR v týmech B.
Tento den byl hlavně pro Pavla se Standou velmi náročný. První zápasy se začli hrát kolem 9:30 ráno a svůj finálový zápas týmů skončil ve 22:15. Za celý den měli tito dva skóre 506:438 což je převedeno např. do squashe či pingpongu cca 50 setů. Takže si sami můžete představit kolik toho během tohoto mistrovského dne nasportovali. Raketovým sportům zdar!! :)


Komentáře:
Štěpán Bonaventura
16.11.2014 11:31:30
úžasné - mládí vpřed - tito borci by mohli velmi dobře reprezentovat i v SEDMIBOJI kdekoliv......Áďa umí všechno - např. trenuje i o přestávce ve škole - pinec - chvályhodné
 

Podporují nás: